שאלות ותשובות בדבר זיכרונות של התעללות בילדות

להלן כמה שאלות ותשובות המשקפות את הידע העדכני על הזיכרונות המדווחים אודות התעללות בילדות. הם יעזרו לכם להבין טוב יותר איך זיכרונות מודחקים, משוחזרים או כאלה שנרכשו דרך סוגסטיה יכולים להופיע ומה אפשר לעשות אם אתם בן משפחה המודאג בקשר לזיכרון מהילדות.

האם זיכרון יכול להישכח ואז לחזור למודעות? האם זיכרון יכול להיות מוחדר לתודעה באמצעות סוגסטיה היפנוטית ואז לקבל אופי של זיכרון אמיתי?

שאלות אלו מונחות בלב הזיכרון אודות סוגיית ההתעללות בילדות. מומחים בתחום הזיכרון והטראומה יכולים לספק כמה תשובות, אך ללא ספק עדיין יש צורך במחקר ולימוד של הנושא. הן חוקרי זיכרון והן קלינאים שעובדים עם קורבנות טראומה, מסכימים ששתי התופעות מתרחשות. מכל מקום, פסיכולוגים קליניים טוענים כי התופעה של זיכרונות משוחזרים היא נדירה (לדוגמא, פסיכולוג מנוסה מסוים דיווח שנתקל בתופעה של זיכרון משוחזר פעם אחת במהלך 20 שנות עבודתו). כמו כן, למרות שמחקרי מעבדה הראו שזיכרון הוא לעתים קרובות לא מדויק ויכול להיות מושפע על ידי גורמים חיצוניים, מחקר זיכרון נערך בדרך כלל במעבדה או בתנאים שגרתיים כלשהם. מסיבות אתיות ואנושיות, חוקרי זיכרון לא חושפים את האנשים לאירועים טראומטיים כדי לבחון את הזיכרון שלהם אותו. מאחר וסוגייה זו לא נחקרה ישירות, אין אנו יכולים לדעת אם הזיכרון של האירוע הטראומטי מקודד ומאוחסן בצורה שונה מאירוע לא טראומטי.

חלק מהקלינאים טוענים כי ילדים מבינים ומגיבים לטראומה בצורה שונה מזו של מבוגרים. יש שמאמינים שטראומה מהילדות יכולה להוביל לבעיות באחסון זיכרונות והיזכרות. קלינאים אלה מאמינים שדיסוציאציה היא הסבר סביר לזיכרונות שנשכחו וששוחזרו מאוחר יותר. משמעותה של דיסוציאציה היא שהזיכרון לא באמת אבד, אלא שלזמן מה אינו זמין להיזכרות. כלומר, הוא מצוי במחסן הזיכרונות אבל לתקופה מסוימת אין אפשרות להיזכר בו. קלינאים מסוימים מאמינים שצורות חמורות של התעללות מינית בילדות מובילות במיוחד להפרעות שליליות בזיכרון כגון דיסוציאציה או זיכרונות מושהים. קלינאים רבים שעובדים עם קורבנות טראומה מאמינים שדיסוציאציה כזאת היא הדרך של האדם להגן על עצמו מפני הכאב שכרוך בזיכרון. חוקרים רבים טוענים בכל אופן, שיש מעט או כלל לא קיימים תימוכין אמפיריים (מחקריים) לתיאוריה הזו.

מה המסקנות?

תחילה, חשוב לומר שקיימת הסכמה בקרב חוקרי זיכרון וקלינאים שמרבית האנשים שעברו התעללות מינית זוכרים את כל או חלק ממה שקרה להם למרות שאולי לא יבינו את זה לחלוטין או יגלו את זה. באשר לסוגיית הזיכרון המשוחזר או המדומה, כמו שאלות רבות במדע, טרם התגלתה התשובה לכך. אולם מרבית המובילים בתחום מסכימים, שלמרות שהתופעה היא נדירה, זיכרון של התעללות שהתרחשה מוקדם בילדות ונשכחה ניתן להיזכר בה מאוחר יותר. אולם אותם חוקרים מובילים טוענים גם שניתן ליצור זיכרונות מדומים שיהיו משכנעים, לאירועים שלא התרחשו מעולם.

המנגנון שעומד מאחורי שתי התופעות הללו אינו מובן מספיק עדיין ובנקודת זמן זו אין זה אפשרי, ללא עדויות תומכות נוספות, להבחין בין זיכרונות אמיתיים לשגויים.

באילו תחומים נחוץ מחקר נוסף?

המחלוקת סביב זיכרונות אודות התעללות בילדות העלתה סוגיות קריטיות רבות לקהילת הפסיכולוגים. שאלות רבות נותרו ללא מענה בשלב זה. המחלוקת מדגימה כי ישנם תחומי מחקר שיש להשקיע בהם, ביניהם –

  • מחקר שיספק הבנה טובה יותר של המנגנון ששולט בהפקת זיכרונות מדויקים או לא מדויקים אודות  אירועים.
  • מחקר שיראה אילו טכניקות קליניות יכולות להוביל ליצירת זיכרונות שגויים ואילו טכניקות הן  היעילות ביותר ליצור תנאים שבהם אירועים ממשיים של התעללות בילדות יכולים לעלות לזיכרון בצורה מדויקת.
  • מחקר לברור כיצד טראומה ותגובה טראומטית משפיעים על תהליך הזיכרון.
  • מחקר שיראה האם אנשים מסוימים רגישים יותר מאחרים לסוגסטיות היפנוטיות של זיכרון ושינויים  שלו ומדוע זה כך.

הרבה מהמחקר הזה ירוויח משיתוף פעולה בין פסיכולוגים המתמחים במחקר ולקלינאים המתמחים בעבודה עם קורבנות טראומה והתעללות.

אם קיימת מחלוקת אודות זיכרונות על התעללות בילדות, האם עלי לבקש עזרה מאנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, אם אני מאמין שיש לי זיכרון כזה?

כן. הסוגיה של זיכרונות מודחקים או כאלו שנרכשו דרך סוגסטיה היפנוטית זכתה לפרסום יתר והבלטה סנסציונית על ידי החדשות והתקשורת. התקשורת ותוכניות בידור למיניהן הצליחו להציג את נושא הזיכרון באמצעות התסריט הפחות סביר שלו (למשל זה של שיכחה מוחלטת של האירוע מהילדות) כאפשרות הנפוצה ביותר. המציאות היא שאנשים שהם קורבנות של התעללות מינית בילדות זוכרים את כל או חלק ממה שקרה להם. נכון גם שאלפי אנשים שפוגשים פסיכולוגים נעזרים בהתמודדות עם סוגיות כמו הסתגלות אישית, דיכאון, התמכרות לסמים ואלכוהול ובעיות במערכות יחסים. הנושאים של התעללות בילדות או טכניקות מוטלות בספק לשליפת זיכרון אינם מופיעים כלל במרבית מערכות היחסים הטיפוליות.

מה עלי לדעת על בחירת מטפל שיכול לעזור לי להתמודד עם זיכרון מהילדות או כל נושא אחר?

הAPA- (American Psychological Association) נתן את העצות הבאות שאפשר לשקול כאשר מחפשים מקום לטיפול נפשי.

תחילה, דעו לכם שאין מערך סימפטומים אחיד שמאפיין אוטומטית את מי שעבר התעללות בילדות. היו פרסומים בתקשורת על מטפלים שטענו כי אנשים (בייחוד נשים) שלהם מערך בעיות או סימפטומים מסוים, בהכרח היו קורבנות של התעללות מינית בילדות.

שנית, כל השאלות הנוגעות לזיכרונות שכפי הנראה משוחזרים אודות התעללות מינית יש להתייחס אליהם מעמדה בלתי מוטה. אל לו למטפל לגשת לזיכרונות אלו עם גישה מראש שההתעללות בהכרח קרתה או שלא ייתכן שקרתה.

שלישית, כאשר אתם שוקלים באיזה מטפל לבחור, היזהרו מאותם מטפלים המציעים מיידית את ההסבר של התעללות מינית ואלו הפוטרים את הטענות שלכם אודות התעללות בילדות ללא כל ניסיון לחקור את העניין.

רביעית, כשמחפשים מקום לטיפול נפשי, מומלץ מאוד לפנות לאיש מקצוע מוסמך עם הכשרה וניסיון בסוגיה הספציפית שבה אתם רוצים לטפל. שאלו את המטפל אודות סוגי הטכניקות הטיפוליות שבהן הוא או היא משתמשים בהן ואיך הן יכולות לעזור לכם.

לאיזו תגובה אני אמור לצפות ממטפל מוסמך כשאני מספר לו על זיכרון ששוחזר?

  • מטפל מוסמך ינסה לדבוק בעובדות כפי שאתם מדווחים אותן. היא או הוא יזהרו לתת למידע להתווסף  במקביל לשחזור של זיכרונות נוספים ולא ינסו להוביל אתכם למסקנה או פרשנות מסוימת.
  • מטפל מוסמך סביר שיתן למטופל לדעת כי הידע העכשווי המצוי בידי הפסיכולוגים אינו מאפשר להסיק מסקנה נחרצת שזיכרון הוא אמיתי או שגוי ללא עדויות תומכות נוספות.

אילו תארים עלי לחפש כשאני בוחר איש מקצוע בתחום בריאות הנפש?

עליכם לבחור איש מקצוע בתחום בריאות הנפש באותה זהירות שבה תבחרו איש מקצוע בתחום הבריאות הפיזית שלכם. למשל, פסיכולוג קליני מוסמך השלים תואר ראשון ותואר שני שאותם הוא לומד במהלך 5 שנים לפחות שאחריהם הוא מתמחה במהלך 4 שנים על פי דרישות משרד הבריאות ואמור לעמוד בבחינות הסמכה שונות. במידה ועמד בכל הדרישות הוא יירשם כפסיכולוג קליני בפנקס הפסיכולוגים. פסיכולוג מוסמך כפוף לתקנות האתיקה המקצועית של איגוד הפסיכולוגים.

אחרי שמבררים את ההסמכה של איש המקצוע, חשוב מאוד לבדוק את הניסיון שיש לו בסוגיות הספציפיות שבגינן אתם מחפשים עזרה. כמו כן חשובה רמת הנוחות שלכם עם אותו איש מקצוע. פסיכותרפיה היא מאמץ משותף בין מטפל למטופל ולכן רמה גבוהה של אמון מקצועי ונוחות היא חיונית. מכל אופן, עליכם להיות מודאגים אם המטפל שלכם מספר לכם שרבים מהמטופלים שלו נזכרים בזיכרונות מודחקים של התעללות בילדות במהלך הטיפול.

ישנן מספר דרכים טובות לקבל המלצה לאיש מקצוע בתחום בריאות הנפש. איגוד הפסיכולוגים יכול לספק הפניות לאנשי מקצוע באזור מגוריכם. כמו כן, בגלל שלמחלות גופניות רבות יש גם היבטים פסיכולוגיים, רופא המשפחה שלכם יש לו וודאי קשרי עבודה עם פסיכולוגים. שאלו אותו לגבי הפניות לאיש מקצוע מתאים. מקורות נוספים – בית הכנסת, מרכז הייעוץ בבית ספר או  אוניברסיטה שגם שם קיימות רשימות של אנשי מקצוע באזור בגוריכם.

המאמר תורגם על ידי אילנה מתוך האתר:
http://www.apa.org/pubinfo/mem.html


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.