קבוצות תמיכה

"..People need people – for initial and continued survival, for socialization, for the pursuit of satisfaction. No one – not the dying, not the outcast, not the mighty – transcends the need for human contact..".

Irvin D. Yalom

השתתפות בקבוצות תמיכה היא אחד הכלים החשובים בהתמודדות עם טראומה מינית. לעבודה הקבוצתית יש ערך מוסף ושונה ממה שניתן להפיק מהטיפול הפרטני. בין היתרונות הבולטים – הפגת חווית הבדידות, המוזרות, הבושה, האשמה והסוד שאופפים לעתים את מי שנפגע, האפשרות לעבד את הטראומה בשיחה עם אחים לצרה, באווירה תומכת ובטוחה. לא פעם הקבוצה מקבלת אופי שאין דומה לו במצבים אחרים של החיים, של מקום בטוח שאליו אפשר לבוא עם כל מה שיש, כולל הפגיעה ולדעת שיקבלו אותך. ההתנסות החיובית בקבוצה בהקשר זה מקילה על שיתוף של אנשים בחיים בסיפור הפגיעה.

היכולת להרגיש אמפתיה כלפי אחרים חשובה מאוד, מפוגגת את חומות הבידוד שנבנות לא פעם בעקבות הפגיעה. לא פחות חשובה ממנה היא היכולת לאפשר לאחרים להיות שם בשבילך.

שימו לב: כל הקבוצות של "מקום" עברו להתנהל דרך האינטרנט. תוכלו לקרוא יותר על קבוצות תמיכה וירטואליות כאן

גישת העבודה בקבוצות

המשפט "עברתי פגיעה מינית" אינו חייב להסתיים בנקודה. זה לא סוף, זה לא הרס מוחלט של כל התקוות, של כל הטוב שיכול להיות בחייך, של האישיות שלך וזה לא מוות. לא בחרת שהדברים יקרו לך, הם לא קרו באשמתך אבל זו האחריות הבלעדית שלך לשפר את חייך בהווה ולהתמודד עם ההשלכות של הפגיעה.

על פי הגישה כאן, אפשר לסיים את המשפט "עברתי פגיעה מינית" גם ב- ו.. ? בתשובה לשאלה גדולה זו יש מקום רב לנושאים כמו –

איך זה השפיע עלי? אנשים רבים אינם מודעים לכך שתופעות שונות שהם סובלים מהן מאז הפגיעה משותפות לרבים ולא מהוות סימן לחולשה אישית, פגיעה אנושה, אובדן שפיות וכד'. שיחה פתוחה על ההשפעות בתוך הקבוצה מאפשרת את הלמידה החשובה הזו.

בנוסף, הבנת ההשלכות היא חצי הדרך להתמודדות יעילה עימן. בורות בנוגע לאופי ההשפעות של הטראומה המינית יכולה לעלות בשנים רבות של סבל לא הכרחי.

בין ההשלכות שמופיעות – חרדה על ביטוייה השונים, דיכאון, תסמינים פוסט טראומטיים, הימנעויות שגורמות לוויתורים כואבים לאורך השנים, סוגיות של אמון, קושי באסרטיביות והצבת גבולות ועוד.

יחד עם ההבנה של מהות ההשלכות והשיתוף בין חברי הקבוצה, מגיע גם ידע שיאפשר לנהל אחרת את החיים כדי שההשלכות לא יתפסו מקום כה מרכזי ויאפשרו לחיים להתרחש.

מי רציתי להיות קודם ומי אני רוצה להיות עכשיו? – עם הדגש על המילה "רוצה" ופחות דגש על מילים כמו חייב/ת, נאלצ/ת, הפכתי להיות וכד'. גילוי הרצון האישי הוא משימה לא פשוטה והוא אחד הדברים שעליהם נעבוד. גם אם נדמה ששום דבר לא יהיה כמו קודם, עדיין יש לא מעט מקום ליצור משהו משמעותי בחיים ולגבש את האני שלך לאו דווקא כתוצר של הפגיעה. קורה שהאדם נפגע בגיל כה צעיר עד שאינו יודע מה היה קודם, אולי עוד לא היו לו ממש חלומות ושאיפות. גם במקרה זה גילוי של מה שנמצא שם מתחת לתכתיבים של הפגיעה ושל הפוגעים הוא משימה חיונית וחשובה והכי חשוב, אפשרית.

מה המקום שלי בין אנשים אחרים? הבושה, ההסתרה, לעתים תגובות בעייתיות של הסביבה מערערות את הרגשת השייכות לבני אדם אחרים, כמו חברים, משפחה ואפילו המין האנושי בכלל. שיחה גלויה על התפיסות שנוצרו ביחס לבני אדם, יחד עם הקבלה של חברי הקבוצה האחד את השני מאפשרות תיקון ונותנות אומץ לתת צ'אנס מחודש לבני אדם גם מחוץ לקבוצה.

המיקוד בקבוצה הוא על שיפור איכות החיים בהווה תוך התחברות ושילוב של העבר, כפי שהיה. איזון לא פשוט – לראות את העבר בלי להתכחש לו ועם זאת לאפשר גם לחיים בהווה לקרות לך. לא  פשוט, אך אפשרי. מנגנונים שתפקידם למנוע כל חיבור לעבר גובים מחיר יקר מבחינת היכולת לחיות חיים איכותיים ומלאים. אפשר גם אחרת.

בעבודה הקבוצתית יהיה שילוב בין שיחה תומכת בין חברי הקבוצה לבין קבלת ידע שיאפשר התמודדות יעילה יותר. יישום הידע ייעשה בחייהם של המשתתפים והם יביאו לקבוצה את חוויותיהם כדי לשתף, להתייעץ ולקבל הכוונה ותמיכה בכיווני השינוי שבחרו לעצמם.

למי מתאימה עבודה קבוצתית?

רצוי להגיע לקבוצה אחרי עיבוד מסוים של הטראומה במסגרת טיפול פרטני או במקביל לו, שאז מקבל הטיפול הפרטני שפע של חומרים חדשים לעבודה. במילים אחרות, לא מומלץ להתחיל עבודה על הטראומה בתוך קבוצה אלא להגיע לעבודה כזאת כעבור תקופה של עיבוד בטיפול פרטני.

הקבוצה נועדה לאפשר שיח בין חבריה והפקת התועלת שבמפגש מיוחד זה, אין היא המקום המתאים לעבודה אישית של חבר מסוים בקבוצה – מול המנחה. במטרה היא המשוב ההדדי והאינטראקציה בין חברי הקבוצה. תפקידו של המנחה בין היתר הוא לאפשר אינטראקציה זו.

הקבוצה מהווה מקום מפגש בין אנשים שונים, שדרכי ההתמודדות שלהם שונות וגם אופי הפגיעה שעברו בהכרח שונה – אין שני סיפורים דומים כשם שאין שני אנשים שחווים את אותה מציאות בצורה זהה. על כן בכדי להפיק את המרב מהחוויה הקבוצתית, על מי ששוקל להצטרף לקבוצה לבדוק עם עצמו אם הוא מעוניין ומסוגל להתמודד עם השונה ולא רק לחפש את הדומה; אם הוא מסוגל להפיק מהדיון המתקיים בקבוצה גם אם הקולות שנשמעים בה לא זהים לאלו שלו וכן אם הוא מסוגל לעמוד בשמיעת תכנים קשים מפי אחרים ופנוי לכך רגשית.

בשלבים המתקדמים שלה, כעבור מספר חודשי עבודה הקבוצה יכולה לשמש כלי רב עוצמה המאפשר תיקון של חוויות קשות מן העבר הקשורות בקבוצות בחייכם (קבוצת השווים או המשפחה) ושינוי של דפוסים בהתנהלות שלנו מול אחרים, דפוסים שנוטים לשחזר את החוויות האלה שוב ושוב, באמצעות שיח אמיץ בין החברים על חוויותיהם ורגשותיהם המתעוררים בתוך המפגש הקבוצתי המהווים כולם חומרי עבודה להעלאת המודעות העצמית וקידום השינוי לצורך שיפור החיים.

ההשתתפות מותנית בהתחייבות להגיע לכל המפגשים, להוציא מקרים חריגים.

הקבוצות עובדות תוך הסכמה והתחייבות של כל המשתתפים לשמור על סודיות אחד כלפי השני, על מנת להבטיח את התנאים החיוניים לשיחה מסוג זה. עקרון הסודיות מתבטל במצב בו קיימת חובת דיווח (כלומר, כאשר מגיע לידיעת המנחה ו/או אנשי הקבוצה מידע על קטין שעובר התעללות ונמצא בסכנה).

הקבוצות הן בהנחייתה של אילנה סובול, בעלת תואר שני בפסיכולוגיה, מטפלת קוגניטיבית-התנהגותית עם ניסיון רב בעבודה עם טראומה מינית ואחרת, הפרעות חרדה ודיכאון במסגרת קבוצתית ופרטנית.

מספר המשתתפים בקבוצה לא יעלה על 7.

איך מצטרפים?

הקבוצות נפתחות באופן קבוע, ברגע שמתאספים מספיק אנשים שמעוניינים ועברו את תהליך המיון. כאשר יש קבוצה קיימת שפתוחה לקבל חברים חדשים, חברים חדשים יצטרפו לאותה קבוצה.

לפני הכניסה לקבוצה יעברו המועמדים ראיון אישי מקיף של שעה לפחות שבו תיעשה הצגה של העבודה הקבוצתית ותיבדק מידת ההתאמה של המועמדים לעבודה כזו. רק מועמדים שבשלים ומסוגלים לקחת חלק בתהליך כזה יתקבלו בסופו של דבר לקבוצה.

הקבוצות שזמינות כעת (חלקן בתהליך גיבוש שיקח זמן):

קבוצה לנשים שנפגעו מינית בילדותן, בתוך או מחוץ למשפחה

קבוצה לגברים שנפגעו מינית בילדותם, בתוך או מחוץ למשפחה

קבוצה לנשים שנפגעו מינית בנעורתן או בבגרותן

קבוצה לעיבוד פגיעות רגשיות בילדות והשלכותיהן (Emotional abuse)

קבוצה לבני זוג של אנשים שנפגעו מינית (מעורבת לשני המינים)

 שימו לב: כל הקבוצות של "מקום" עברו להתנהל דרך האינטרנט. תוכלו לקרוא יותר על קבוצות תמיכה וירטואליות כאן


תגובות

קבוצות תמיכה — 8 תגובות

  1. א/מח אם תפתח קבוצה לנשים שנפגעו בילדות/ הפרעות אכילה על רקע פגיעה בילדות (ולא רק אנורקסיה. ממש לא רק. יש גם את הצד השני הפחות מדובר…*

    • שלום לך,

      כרגע ההתייחסות לנושא של הפרעות אכילה שמורה למקומות שמסוגלים לתת מענה מקיף בהיות ההפרעה הזו מסוכנת ולעתים דורשת התערבויות ספציפיות ודחופות. אם את סובלת מזה, כדאי להיעזר במקום שמתמחה בעניין.

  2. ערב טוב,אני עו"ס (קשישים) במקצועי בת 56 וחצי. נפגעתי ע"י בן עוולה לפני שנים רבות. לאחרונה אני חווה הרבה פלאש באקים ואני חסרת אונים. מתחשבנת עם עצמי האם עשיתי הכל כדי למנוע? למה לא התנגדתי מספיק חזק, למה לא היכתי אותו בכל כוחי. למה שתקתי בתדהמה כזו ,שאת מחיר השתיקה אני משלמת כעת

    • שלום לך,

      השאלות האלה מייסרות אנשים רבים. מקווה שתאפשרי לעצמך לעבור טיפול פרטני שיעזור לעשות סדר ולראות במה באמת היתה לך שליטה ובמה לא.

      תרגישי טוב!

    • הי נינה,

      אין קבוצות שנפגשות פנים אל פנים כרגע, יש רשימת המתנה שאת יכולה להצטרף אליה ואצור איתך קשר כשזה ישתנה. לגבי קבוצה מקוונת – כנ"ל. כתבי למייל של האתר כדי שאכניס אותך לרשימת ההמתנה, אם את רוצה כמובן.

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.