נתונים סטטיסטיים על הטרדה מינית

הדו"ח של האגף לקידום ולשילוב נשים, שיוצג היום בפני הוועדה לקידום מעמד האישה של הכנסת, מגלה כי בשנים האחרונות לא חל שינוי משמעותי במספר המתלוננות על הטרדות מיניות במשרדי שירות המדינה. לפי הדו"ח, הוגשו ב 2003 — 65 תלונות, ב2002 – הוגשו 63 תלונות, ב2001 – הוגשו 66 תלונות וב2000 – הוגשו 81 תלונות.

הדו"ח קובע כי רובן המכריע של התלונות על הטרדה מינית שהוגשו על ידי נשים בשירות המדינה נמצאו מוצדקות; לפי הדו"ח, היו רק שלושה מקרים בארבע השנים האחרונות שבהם זוכו הנאשמים בדין באופן מוחלט – מתוך 275 תלונות שהוגשו בשנים אלה.

מנהלת האגף לקידום ולשילוב נשים, עו"ד רבקה שקד, מציינת כי מספר התלונות נספר לפי המתלוננות – כלומר, במקרה שבו גבר אחד מואשם בהטרדה מינית של שלוש נשים שונות, נרשמות שלוש תלונות. היא מדגישה כי המקרים שבהם הוטרדו מינית נשים שעובדות בשירות המדינה, אך לאחר מכן חששו להתלונן, אינו נכלל בסיכום הכללי.

בעקבות 275 התלונות שהוגשו בארבע השנים האחרונות, הורשעו ארבעה נאשמים בהליך פלילי, ונגד 15 נאשמים נוספים עדיין לא הסתיימו ההליכים הפליליים;36 בני אדם הורשעו בבית דין משמעתי, ונגד 25 נוספים עדיין לא נגמרו ההליכים;31 פרשו או פוטרו מעבודתם בשירות המדינה לפני שיחל נגדם ההליך המשמעתי; ונגד 41 ננקטו אמצעי ענישה משרדיים, והם ננזפו או קיבלו התראה בלי הליך שיפוטי.

נגד 53 נאשמים נסגר התיק מחוסר ראיות. עו"ד שקד טוענת כי הדבר נובע מכך שזו עבירה שקשה להוכיח בבית המשפט, משום שהיא מתבצעת ב- "ארבע עיניים" ובלי עדים נוספים. היא מספרת גם שכמה מהמתלוננות סירבו לשתף פעולה. תיקיהם של 49 נאשמים נוספים נסגרו מסיבות אחרות, וב18- מהתיקים הטיפול עדיין לא הסתיים.

מתוך דו"ח של האגף לקידום ולשילוב נשים בנציבות שירות המדינה. (19.7.04)


כמעט 130 אלף נשים, בנות 20 עד 45, הוטרדו מינית במקום העבודה שלהן לפחות פעם אחת. מדובר בכ13%- מכמיליון נשים בגילים אלה העובדות כיום או שעבדו בעבר. מקרב הנשים שהוטרדו דיווחו 42% (כלומר 5.3% מאוכלוסיית הנשים בגילים הרלוונטיים) על הטרדה מינית פיסית; רוב הנשים שהוטרדו פיסית 80%- חוו גם הטרדה מילולית.

שיעור הנשים שהוטרדו מינית היה גבוה במיוחד בקרב גרושות 21%- מהגרושות דיווחו על הטרדה, לעומת 14.3% מהרווקות ו11.8%- מהנשואות; שיעור הנשים שהוטרדו בקרב העולות היה 16.8%, לעומת 12.1% בקרב ישראליות ותיקות; נמצא כי 19% מעובדות המועסקות על ידי חברות כוח אדם הוטרדו מינית, לעומת 13% מהעובדות השכירות ו15%- העצמאיות; ובקרב נשים שהוטרדו פיסית שיעור ההטרדה היה גבוה יחסית בקרב מטפלות סיעודיות 8.1%- , לעומת עובדות הוראה שרק 2.4% מהן דיווחו על הטרדה. גם בתחום המינהל הציבורי נמצא שיעור גבוה, יחסית, של הטרדה מינית פיסית – יותר מ8%- .

השיעור הגבוה ביותר של נשים שהוטרדו – פיסית ומילולית – נמצא בענף האירוח וההאכלה 21%- , לעומת 9% בתחום החינוך. מבחינת משלחי יד, הקבוצות המועדות ביותר להטרדה היו מוכרות 15%- מהן דיווחו על הטרדה, בקרב המזכירות 14.7%, מטפלות סיעודיות 14.2% ועובדות ניקיון 14.1%. תקופת העבודה הממוצעת של הנשים שרואיינו היתה תשע שנים.

שיעור ההטרדה בקרב יהודיות היה גבוה באופן ניכר מבקרב ערביות 13.5%- לעומת 8%. שיעור הנשים המוטרדות בקרב אלה שהגדירו עצמן חילוניות היה הגבוה ביותר 17%- דיווחו כי היו קורבן להטרדה – ואולם גם נשים חרדיות ודתיות דיווחו על הטרדה במקום עבודתן (6.7%) וכך גם נשים שהגדירו עצמן מסורתיות (11.6%).

מחברת קובץ המידע, רונית הריס-אולשק, משערת כי היקף ההטרדה שעליה דווח מוטה כלפי מטה מסיבות שונות: הסקר מתייחס רק להטרדה במקום העבודה ולא במסגרות אחרות, שבהן ידוע על היקפים גבוהים של הטרדה, כגון הצבא; נשים נרתעות מלדווח על הטרדה, במיוחד נשים ערביות ודתיות; הבדלי

חינוך ותרבות גורמים לכך שמקרים מסוימים הנחשבים על פי חוק להטרדה אינם נחשבים ככאלה על ידי הקורבנות. הריס-אולשק כותבת שאילו היו הסוקרים שואלים את המרואיינות על כל סעיף בחוק למניעת הטרדה מינית הנתונים היו גבוהים יותר.

נתונים מתוך סקר נרחב שבוצע בקרב 4,000 נשים על ידי הרשות לתכנון כוח אדם של משרד העבודה והרווחה.


17% מהנשים והנערות בארץ הוטרדו מינית ברחוב.

רוב ההטרדות (64%) נשאו אופי של קריאות פוגעות בעלות קונוטציה מינית. יתרת ההטרדות כללו שליחת ידיים (22%), שריקות קולניות (13%), הצעות מגונות (11%), נעיצת מבטים (7%) והיצמדות (3%).

הסקר נערך על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה עבור הרשות לקידום מעמד האישה במשרד ראש הממשלה.26.11.02


במחקר אחרון על אלימות בבתי הספר שהתקיים בשנת הלימודים הקודמת (תשס"ב) 25,000 בני נוער – יהודים וערבים, תלמידי חטיבות הביניים והתיכונים ציינו כי מוריהם העירו להם הערות עם כוונות מיניות. כ22,000- תלמידים בגילאי 12 – 17 סיפור שמוריהם ניסו להתחיל איתם בצורה מינית. כ16,000- תלמידים דיווחו שמוריהם "שלחו לעברם ידיים בצורה מינית".

מחקר שערך ד"ר תום גומפל מבית הספר לחינוך באוניברסיטה העברית בירושלים, מיפה אלימות מינית בבתי הספר בקרב כ4,800- תלמידים מתשעה תיכונים דוברי עברית. בנוסף, בדק את מידת ההתייחסות מצד מורים ויועצות חינוכיות לנושא. כ8%- מהתלמידים דיווחו במחקר על אלימות מינית מצד מבוגר בבית הספר כלפיהם. לעומתם ציינו 23% ממורי בתי הספר, כי הם יודעים "על קיום מדיניות בית ספרית לטיפול באלימות מינית"6% . מהמורים מסרו שבית ספרם הוציא מסמך בנושא "מדיניות הטיפול בהטרדה מינית".

נתונים מתוך מחקרים על אלימות בבתי הספר.21.11.02


24% מהנשים בישראל הוטרדו מינית במהלך נסיעה בתחבורה הציבורית. ההתנהגות העיקרית הנתפסת כהטרדה מינית ומעשים מגונים בתחבורה קשורה במגע פיזי של נוסע בנוסעת.48% מהמוטרדות דיווחו על שליחת ידיים,31% דיווחו על היצמדות מופרזת, ואילו 27% התלוננו על התחככות. לפי נתוני הסקר,42% מהמוטרדות היו בגילאי 16 – 20. ואילו 17% מתוכן בגיל 15 ומטה.

הסקר נערך עבור הרשות לקידום מעמד האישה במשרד ראש הממשלה.7.7.02


 


תגובות

נתונים סטטיסטיים על הטרדה מינית — 6 תגובות

  1. אפשר לדשעית את תאריך כתיבת הסטטיסטיקות בבקשה זה הכרחי לעבודתי

  2. שלום , אמורה להציג מצגת ומחפשת נתונים סטטיסטיים לשנת 2016 איפה ניתן להשיג ?

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.