חובת דיווח

חוק העונשין, התשל"ז – 1977

פרק י': פגיעות בגוף

סימן ו'1: פגיעה בקטינים ובחסרי ישע (תיקון: תש"ן)

הגדרות (תיקון: תש"ן, תש"ס)

368א.

בסימן זה –

"אחראי על קטין או חסר ישע" – כל אחד מאלה:

  1. הורה או מי שעליו האחריות לצרכי מחייתו, לבריאותו, לחינוכו או לשלומו של קטין או של חסר ישע – מכוח דין, החלטה שיפוטית, חוזה מפורש או מכללא, או מי שעליו האחריות כאמור לקטין או לחסר ישע מחמת מעשה כשר או אסור שלו;
  2. בן משפחה של קטין או של חסר ישע, שמלאו לו שמונה עשרה שנים ואיננו חסר ישע, והוא אחד מאלה: בן זוגו של הורו, סבו או סבתו, צאצאו, אחיו או אחותו, גיסו או גיסתו, דודו או דודתו;
  3. מי שהקטין או חסר הישע מתגורר עמו או נמצא עמו דרך קבע, ומלאו לו שמונה עשרה שנים; ובלבד שקיימים ביניהם יחסי תלות או מרות.

"חסר ישע" – מי שמחמת גילו, מחלתו או מוגבלותו הגופנית או הנפשית, ליקויו השכלי או מכל סיבה אחרת, אינו יכול לדאוג לצרכי מחייתו, לבריאותו או לשלומו;

"מעשה" – לרבות מחדל;

"פקיד סעד" – מי שמונה לכך לפי חוק;

"קטין" – כהגדרתו בחוק הכשרות המשפטית והאופטרופסות, התשכ"ב1962-

תקיפת קטין או חסר ישע (תיקון התש"ן)

368ב.

א. התוקף קטין או חסר ישע וגורם לו חבלה של ממש, דינו – מאסר חמש שנים; היה התוקף אחראי על הקטין או על חסר הישע, דינו – מאסר שבע שנים.

ב. נעברה עבירה לפי סעיף קטן (א) ונגרמה לקטין או לחסר הישע חבלה חמורה, דינו של התוקף – מאסר שבע שנים, ואם היה התוקף אחראי על הקטין או חסר הישע, דינו – מאסר תשע שנים.

ג. לעניין סעיף זה, "חבלה" – בין גופנית בין נפשית.

368ג.

התעללות בקטין או בחסר ישע (תיקון התש"ן)

העושה בקטין או בחסר ישע מעשה התעללות גופנית, נפשית או מינית, דינו – מאסר שבע שנים; היה העושה אחראי על קטין או חסר ישע, דינו – מאסר תשע שנים.

368ד.

חובת דיווח (תיקון: תש"ן, תשנ"א, תש"ס)

א. היה לאדם יסוד סביר לחשוב כי זה מקרוב נעברה עבירה בקטין או בחסר ישע בידי האחראי עליו, חובה על האדם לדווח על כך בהקדם האפשרי לפקיד סעד או למשטרה; העובר על הוראה זו, דינו – מאסר שלושה חדשים.

ב. רופא, אחות, עובד חינוך, עובד סוציאלי, עובד שירותי רווחה, שוטר, פסיכולוג, קרימינולוג או עוסק במקצוע פרה-רפואי, וכן מנהל או איש צוות במעון או במוסד שבו נמצא קטין או חסר ישע – שעקב עיסוקם במקצועם או בתפקידם היה להם יסוד סביר לחשוב כי נעברה עבירה בקטין או חסר ישע בידי אחראי עליו – חובה עליהם לדווח על כך בהקדם האפשרי לפקיד סעד או למשטרה; העובר על הוראה זו, דינו – מאסר ששה חדשים.

ג. היה לאחראי על קטין או חסר ישע יסוד סביר לחשוב כי אחראי אחר על קטין או חסר ישע עבר בו עבירה, חובה עליו לדווח על כך בהקדם האפשרי לפקיד סעד או למשטרה; העובר על הוראה זו, דינו – מאסר ששה חדשים.

ד. נעברה בקטין או בחסר ישע הנמצא במעון, במוסד או במסגרת חינוכית או טיפולית אחרת, עבירת מין לפי סעיפים 345 עד 348, או עבירה של גרימת חבלה חמורה לפי סעיף 368ב(ב) או עבירת התעללות לפי סעיף 368ג, חובה על מנהל או איש צוות במקום כאמור, לדווח על כך בהקדם האפשרי לפקיד סעד או למשטרה; העובר על הוראה זו, דינו – מאסר שישה חדשים.

ה. חובת דיווח לפי סעיף זה לא תחול על קטין.

ו. פקיד סעד שקיבל דיווח לפי סעיף זה יעבירנו למשטרה בצירוף המלצתו לפעול או להימנע מלפעול בקשר לדיווח, אלא אם כן קיבל אישור שלא להעביר את הדיווח למשטרה מאת אחת הועדות שהקים שר המשפטים לענין זה; חברי ועדה כאמור יהיו נציג פרקליט מחוז והוא יהיה היושב-ראש, קצין משטרה בדרגת רב פקד ומעלה ופקיד סעד מחוזי.

ז. הגיע למשטרה מידע לפי סעיף זה, תעביר אותו לפקיד סעד, ולא תפעל לפני שתיוועץ בפקיד הסעד, אלא אם כן נדרשת פעולה מיידית שאינה סובלת דיחוי; אין בפעולה מיידית כאמור כדי לשלול את חובת העברת המידע לפקיד סעד וההתייעצות עמו לאחר מכן.

ח. בסעיף זה, למעט בסעיף קטן (ד), "עבירה" – עבירות זנות לפי סעיפים 203 ,199, 201, 202, 203א,203 ב,203 ג ו205- א, עבירה של פרסום והצגת תועבה לפי סעיף 214(ב1), עבירה של סיכון החיים והבריאות לפי סעיף 337, עבירת מין לפי סעיפים 345 עד 348 ו351- , עבירה של נטישה או הזנחה לפי סעיפים 361 ו362- ועבירה של תקיפה או התעללות לפי סעיפים 368ב ו368- ג.

368ה.

תקנות (תיקון התש"ן)

שר המשפטים, לאחר התייעצות עם שר העבודה והרווחה ובאישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, רשאי להתקין תקנות לביצוע סימן זה.

 


תגובות

חובת דיווח — 7 תגובות

  1. לצערי הפקידת סעד לסדרי דין מתעלמת מכל הדווחים שלי על אלימות כלפי הבן ובכלל – איננה מוכנה לשמוע הקלטות או עדים על אלימות כלפי הבן הן מאמא שלו ומסבא שלו – מסתירה דווחים – מענישה את הילד ואותי כאבא בכל פעם שאני מדווח על מקרה אלימות כלפי הילד ,שבוע אין מפגשים – משנה גרסאות בדבריה – מאיימת בכל פעם כי תדווח למפקחת שלה ולשופטת באם מביע דעה אחרת – אומרת דברים מסוכנים מאוד לדוגמא – לא קרה רצח כדי שתזמין ניידת משטרה -כאשר דווחתי על אלימות מידיית – דבר אחרון שחשבתי שתזמין ניידת – עשית קטסטרופה בלאגן – , העקבות כך אין מפגש עם הילד לשבוע , הדוד של הבן שחי אתו מתפרץ ממחלת נפש משתולל בפני הבן מהווה סכנה ממשית והפקידת סעד פועלת להסתרת הנעשה וטילה עונש אין לראות הבן לשבוע , כל הזמן הזהרתי התרעתי הבאתי בחשבון את הנורא מאלימות והתפרציות , לא התיחסו
    והילד זועק תצילו אותי – הבן מגיע למפגש במשרד הפקידת סעד עם סימני אלימות – אחרי שמרביצים לו והיא מתעלמת מכך (לך למשטרה) מוציאה דווח לשופטת שהאבא חוקר את הילד , מציקים מסביר שמפחידים אותו גם במצלמות שהתקינו בתקרה ע"מ להגביל אותו , היא משנה את הגרסה – הבן מתלונן בפניה שהדודה מראה לו בגוגל סרטונים איך הופכים להיות משוגעים כקטנים
    מרביצים על הראש וכ,, היא מכחישה ומשנה את גרסתו (הכל מוקלט ומצולם ) ואלה דברים על קצה המזלג

  2. לפי תיקון לסעיף 368 לחוק העונשין, האמנם חובת דיווח זה רק על פגיעה בקטין מצד האחראי עליו (כולל בן משפחה)?
    ואם השכן פגע בקטין, או סתם אדם זר, אין חובת דיווח?
    אשמח לציטוט או הפניה ללשון החוק.

    • שלום נילי,

      אין לנו את הרקע המשפטי הדרוש לענות לך. תוכלי לברר את הסוגיה דרך לשכות הרווחה, המשטרה או עורכי דין שוודאי יתנו לך מענה מלא ומספק יותר.

    • חובת הדיווח שיש עליה ענישה במידה ולא מדווחים היא מצד אחראי אבל מצד שכן/איש זר אין ענישה בצידה ולא מדווחים.
      המטרה היא למנוע סודות והסתרה המקרים כאלו על ידי המשפחה הקקובה כי יש להם מחוייבות כפולה הן כלפי הנפגע והן כלפי הפוגע שהם מאותה משפחה.

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.