תביעות אזרחיות של נפגעות תקיפה מינית

מאת עו"ד מירב ישראלי ועו"ד מיכל ורדי

הכותבות מנהלות את המחלקה העוסקת בתביעות אזרחיות של נפגעות ונפגעי תקיפה מינית במשרד עו"ד מ. זליגמן ושות'.

* המאמר כתוב בלשון נקבה אך הוא תקף באותה מידה לנפגעים גברים.

א. מהי תביעה אזרחית של נפגעות תקיפה מינית?

אישה שחוותה פגיעה מינית מכל סוג- הן תקיפה מינית והן הטרדה מינית- זכאית לתבוע מהתוקף או מהמטריד ולעיתים גם מגורם אחר שיש לו אחריות (כגון מעביד) פיצויים בגין הנזק שנגרם לה כתוצאה מהתקיפה או מההטרדה.

ב. חוסר מודעות לקיום הזכות

כיום, מרבית נפגעות התקיפה המינית אינן מודעות לזכויותיהן במישור האזרחי ובשל כך אינן ממשות את זכותן לתבוע בתביעה אזרחית את תוקפיהן בגין הנזקים הקשים שנגרמים להן. הסיבה לחוסר מודעות זה, הקיים אצל הנפגעות, היא בין היתר העובדה שהן אינן מיוצגות על ידי עורך דין בהליך הפלילי.

נפגעות תקיפה מינית אנן מודעות גם לאופציה של הגשת תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים (בהתאם לסעיף 77 לחוק בתי המשפט), אותה ניתן להגיש עד 30 יום מיום שפסק הדין הפלילי הופך לחלוט (פס"ד סופי שלא ניתן לערער עליו עוד). בד"כ נודע לנפגעות על קיומה של אופציה משפטית זו, לאחר שכבר חלף המועד לממשה.

בנוסף נפגעות רבות שמבקשות להגיש תביעה אזרחית עם סיומו של ההליך הפלילי אינן יכולות לעשות כן, על אף שקיימת הרשעה ועל אף שהנזקים הם אדירים, וזאת כיוון שכבר חלף מועד ההתיישנות האזרחית והן לא היו מודעות לכך שההליך הפלילי אינו עוצר את מירוץ ההתיישנות בהליך האזרחי.

ג. הקשר שבין ההליך הפלילי להליך האזרחי

את התביעה האזרחית ניתן להגיש בלי קשר להליך פלילי, אולם ישנו יתרון גדול מאוד בהגשת תביעה אזרחית אחרי הרשעה בפלילים כיון ששאלת האחריות שהיא השאלה העקרית, כבר הוכרעה בהליך הפלילי ומה שנותר להוכיח בהליך האזרחי הוא רק את הנזק שנגרם לנפגעת כתוצאה מהפגיעה.

במידה והתוקף או המטריד הורשע בפלילים ניתן להגיש תביעה אזרחית באחד משני ההליכים הבאים*:

  • תביעה אזרחית שבה פסק הדין משמש כראייה – המדובר בתביעה אזרחית רגילה אשר ניתן להגישה בכל עת בכפוף לכללי ההתיישנות, ובמסגרתה מבקשים להגיש את ממצאי פסק הדין הפלילי כראיה.
  • תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים – הליך מיוחד המאפשר להגיש את התביעה האזרחית לאותו הרכב שופטים שדן בהליך הפלילי והרשיע את התוקף או המטריד. להליך זה ישנם יתרונות משפטיים. עם זאת, קיימת הגבלת זמן של 30 יום מיום שפסק הדין הפך לחלוט (שאין אחריו ערעור) בהגשת התביעה האזרחית לפי הליך זה.

יתרונותיה של תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים*:

  • התביעה מוגשת לאותו הרכב שהכריע בתיק הפלילי וכבר שמע את הראיות והעדויות בתיק.
  • הממצאים והמסקנות שנקבעו במשפט הפלילי אינן ניתנים לסתירה, כך שכל שנותר להוכיח הוא את הנזק שנגרם.

ד. מהם הנזקים שניתן לתבוע?

נזקים אופיניים לנפגעות תקיפה מינית:

נזקים פוסט טראומטים של נפגעות תקיפה מינית ניתן להשוות לנזקי הלם קרב או לנזקים בעקבות חשיפה לאירוע טרור.

בין שליש לרבע מהנפגעות שחוו פגיעה מינית בבגרות חוות פתולוגיה של הפרעת לחץ פוסט טראומטית (P.T.S.D) בדרגות שונות. לעומת זאת אצל נפגעות שחוו פגיעה מינית חוזרת ונשנית בילדות השפעות הפגיעה קשות הרבה יותר (P.T.S.D הוא רק אחד מהתסמינים שנגרמים לנפגעות אלו) מאחר והקורבן מפתחת מנגנונים של הסתגלות למצב ועוברת שינויים באישיותה. אצל נפגעות שחוו פגיעה מינית חוזרת ונשנית בילדות קיימת בד"כ פגיעה קשה מאוד בכושר התפקוד הסוציאלי ובכושר העבודה, ורבות מהן לא תוכלנה לעבוד בכלל ולא תוכלנה לפתח קשר זוגי תקין. לפיכך ראשי הנזק העיקריים הנתבעים הינם בד"כ:

  1. הפסד השתכרות לעבר ולעתיד – הפסדי שכר כתוצאה מקשיים לעבוד או להתקדם  בעבודה (מחושבים לפי אחוזי הנכות התפקודית שנקבעים על ידי מומחה)
  2. הזדקקות לעזרת הזולת לעבר ולעתיד – הוצאות כתוצאה מהצורך בעזרה מגורם  שלישי כגון עזרה בבית עקב קשיי תפקוד.
  3. עלויות טיפולים נפשיים ועלוית שיקום אחרות – הוצאות בגין טיפולים נפשיים ממושכים לעבר ולעתיד. וכן כל הוצאה אחרת שהוצאה בגין שיקום כגון תרופות, טיפולים אלטרנטיבית, עזרה בלימודים וכו'
  4. כאב וסבל – הנפגעות ככלל סובלות כאב וסבל רב בזמן האירוע ולאחריו ומפגיעות רגשיות ארוכות טווח ביניהן: חוסר אמון, דימוי עצמי נמוך, חוסר הנאה מהחיים, חוסר הנאה מיחסי מין וכו'
  5. פיצויים עונשיים

נזקים אופיניים לנפגעות הטרדה מינית:

החוק למניעת הטרדה מינית מאפשר לקבל פיצוי של עד 50,000 ש"ח (היום הסכום עומד על כ59,000 ) ללא הוכחת נזק, בנוסף לפיצוי על כל נזק מוכח (כגון הפסד השתכרות במקרה של פיטורין).

ה. מהי ההתיישנות בתביעה אזרחית?

תקיפה מינית –

ככלל, ניתן להגיש את התביעה האזרחית תוך 7 שנים מיום שארע המקרה. כאשר הפגיעה המינית נעשתה בקטינים (מתחת לגיל 18) מתחילים לספור את שבע השנים מגיל 18 כלומר התביעה תתיישן בגיל 25.

הטרדה מינית –

תביעה אזרחית לפי החוק למניעת הטרדה מינית ניתן להגיש תוך 3 שנים מיום שארע המקרה שבגינו תובעים.

ואולם, קיימים בחוק סייגים רבים שניתן להשתמש בהם על מנת לעצור את מירוץ ההתיישנות ולכן בהרבה מקרים ניתן יהיה להגיש את התביעה האזרחית על אף שלכאורה נראה שחלף הזמן להגשתה. מסיבה זו חשוב מאוד להפנות כל נפגעת שמתעניינת בהגשת תביעה אזרחית לעורך דין על מנת שייבחן כל מקרה לגופו.


תגובות

תביעות אזרחיות של נפגעות תקיפה מינית — 9 תגובות

  1. מעוניינת בעזרא רציתי לשאול האם בנאדם שמתעסק ומבקש למימני לעשות איתו דברים שיש להם אופי מיני וחולה ומתחנן שאפגש איתו ואז הוא מנצל את החולשה שלי ותוקף זאת אומרת מבקש נשיקה נידחף ומיתחכך בי והדבר הכי גרוע שזה מישהו שהכרתי והיה קשור מעט לאיפה שעבדתי הוא. אני מפחדת להיתלונן והוא אמר לי ממה את מפחדת רק פעם אחת אף אחד לא ידע על זה כלום אני דיסקטי אני לא יספר לאף אחד אבל אם יהיה לך קשה שלא תספרי לאף אחד את הסוד הזה אנחנו ניקח לקבר ואף אחד לא ידע וגם הוא אמר איזה כיף זה אהבה של פרי אסור אמר לי מליון דברים אני ממש לא מרגישה טוב וצריכה עזרא אני כבר 5 שנים לא יודעת מה יש לי הלכה לי השימחת חיים אין לי חשק לכלום לא יכולה להתקרב לבעלי יש לי דלקת בשתן כאבי גב וראש עייפות דיחדוך אין לי עיניין בחיים בעלי מתנהג אליי בגסות רוצה את הצרכים שלו בכוח ופוגע בי אין לי לאן ללכת או להיתלונן אני צריכה עזרא בבקשה

  2. שלום! אם עבררו יותר מ 7 שנים מתקיפה מינית, העיניין קרה בשנת 2008, הנאשם הורשע, האם ניתן לעשות עם זה משהו? או התיישנות ואין מה לעשות?

    • שלום ילנה,

      מדובר בשאלה משפטית, מציעה לך להתייעץ עם עו"ד. במידה ואין לך עו"ד, נסי להתקשר למרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית במספר 1202 ובקשי לדבר עם עו"ד. הם יחברו אותך אל עו"ד המתמחה בתחום.

      בהצלחה!

  3. הוטרדתי מינית כי המנהל ברשות המיסים סבלתי אותו במשך חמישה חודשים עד שיום אחד קמתי והתלוננתי שלחו אותי לחקירה פנימית בירושלים אך התיק נסגר. מאז אני סובלת מחרדות. פחדים. ביטחון עצמי נמוך בושה. ואי יכולת להיכנס לסוגיות. מה עלי לעשות? האם להגיש תלונה במשטרה? לקבל טיפולים פסיכולוגים? אני מפחדת שנפשית אני לא אעמוד מול זה

    • שלום לך,

      מצטערת שעברת טלטלה כזאת. יעוץ משפטי לא אוכל לתת לך, אבל תוכלי לבקש אותו למשל במרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית. חייגי 1202, תגידי ישר שאת צריכה יעוץ משפטי ויקשרו אותך עם עו"ד שמתמחה בתחום. אפשר לקבל יעוץ גם בויצ"ו או נעמת, יש להם עורכות דין שמיעצות בעלות סמלית. כל זה כמובן אם את בכיוון של להמשיך לברר אפשרויות משפטיות.

      הליך משפטי עם זאת מאוד תובעני מבחינה נפשית ואם את לא במיטבך, כדי להשקיע קודם כל בהתחזקות ועיבוד מה שעברת ולא לעביר את עצמך טראומות נוספות שעלולות להיווצר בהליך משפטי לא פשוט.

      בכל מקרה, פעלי, עשי מה שמרגיש לך נכון לך ולך בלבד.

  4. הי שאלה. אני ועוד 7 אחיי ואחיותי עברנו עם אמא שלי התעללות מילולית פיזית ומינית. רובנו מטופלים אצל פסיכולוגים ופסיכאטרים חלקם על כדורים גם כתוצאה מאותה אלימות.
    לרובנו עברו 7 שנים מגיל 18.
    האם יש לנו דרך לתבוע את האבא שפגע בכולנו כל כך הרבה וכל כך קשה?
    תודה.

    • הי תמר,

      כדאי להתייעץ עם עו"ד כי לא כל המקרים הם אותו דבר מבחינת התיישנות ועוד שיקולים. נסו להתקשר למרכז סיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית בטלפון 1202 ולבקש התייעצות עם עו"ד.

      שיהיה בהצלחה!

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.