שיקום התפקוד המיני לאחר התעללות מינית: עצות לשורדים בוגרים

על פי "עצות לנפגעים בוגרים כיצד לשפר את התפקוד המיני למרות נזקי ההתעללות המינית" מאת וונדי מאלץ

"אני שונאת מין. אני חווה אותו כמו פלישה של אדם לגופי ולעצמי. החיים יכלו להיות טובים בהרבה  אם אנשים לא היו מצפים ממני להיות מינית" – טינה, נאנסה ע"י אביה בילדותה.

"לבי ואיבר מיני אינם מחוברים. אני משתמש במין, כדרך לחסום כאב כאשר אני מדוכא. אוננות קלה  בהרבה מאשר לקיים יחסי מין עם אישתי. היא רוצה הרבה נשיקות וחיבוקים ואני מרגיש שלא בנוח עם כל הקרבה הזו. "- ג'ק, נפל קורבן להתעללות מינית מצד שכנו כשהיה נער.

כמו טינה וג'ק, הרבה שורדי תקיפות מיניות סובלים מבעיות מיניות. וזה לא מפתיע. תקיפה מינית אינה רק בגידה של האמון והקרבה האנושית, אלא, בהגדרה, התקפה על מיניות האדם.

המיניות שלנו, היא הפן הפרטי והאינטימי ביותר של מי שאנחנו. מיניות קשורה לאיך שאנחנו מרגישים בקשר להיותנו גברים או נשים, ולעד כמה אנחנו מרוצים מגופנו, איברי המין שלנו, מחשבותינו המיניות, התבטאויותינו ומערכות היחסים שלנו.

אם נפגעת מתקיפה מינית, בין אם נפלת קורבן לפיתוי עדין מצד קרוב משפחה אהוב או שנאנסת באלימות ע"י זר, צורת החשיבה שלך וניסיונך בקשר למיניותך הושפעו ע"י מה שקרה לך.

החדשות הטובות הן שכיום ישנם תהליכי ריפוי רבים ומגוונים, בכדי לסייע לשורדים להתגבר על ההשלכות על המיניות שנגרמו כתוצאה מהתקיפה.

מהן הבעיות המיניות הנגרמות כתוצאה מתקיפה מינית?

עשרת הבעיות הנפוצות ביותר הן:

  • הימנעות או פחד ממין
  • התייחסות למין כאל מחויבות
  • חווית מחשבות שליליות כגון גועל, כעס, או אשמה לנוכח מגע
  • קושי להרגיש מגורה או חושני
  • הרגשה של ניתוק רגשי או ריחוק במהלך קיום יחסי מין
  • מחשבות או מראות מעיקים או מתפרצים הקשורים למין.
  • התנהגות מינית כפייתית או בלתי הולמת
  • קושי ביצירת או קיום לאורך זמן של קשר אינטימי
  • כאב וגינאלי או קשיים בהגעה לסיפוק
  • קושי בהגעה לזקפה או בשפיכה

מהו ריפוי מיני?

ריפוי מיני הוא הליך מחזק שבו גורמים למיניות לחזור ולהיות דבר חיובי ומהנה. הוא כרוך בשימוש בטכניקות ויוזמות ריפוי מיוחדות בכדי לגרום לשינוי בגישה ובהתנהגות שנוצרה כתוצאה מהתקיפה. הריפוי המיני כולל לרוב: הבנה עמוקה יותר של מה שקרה ואיך זה השפיע על מיניותך, הגברת המודעות העצמית והגופנית, פיתוח תודעה חיובית יותר באשר למיניותך ורכישת מיומנויות חדשות להתנסות במגע ושיתוף מיני בדרכים בטוחות ויומיומיות.

ריפוי מיני יכול לקחת חודשים אחדים או שנים אחדות, או יותר. זה נחשב להליך שיקום מתקדם ולכן מומלץ להתחילו לאחר שהנפגע/ת התייצב ומנהל אורך חיים בטוח, ולאחר שטיפל/ה בצדדים הכלליים והדחופים יותר הנובעים מהתקיפה, כגון כעס, דיכאון, אשמה עצמית וחוסר בטחון (בעצמו או בסביבה).

ישנן רמות שונות של ריפוי מיני שהנפגע/ת יכול לעבור; החל מקריאה על הריפוי ועד ללמידת סדרה של תרגילים הכוללים למידה מחדש של טכניקות מגע. התרגילים הללו מאפשרים ללמוד גישה חדשה למגע אינטימי. בעוד שחלק מהנפגעים מסוגלים להתקדם בכוחות עצמם בהליך הריפוי המיני, אחרים מעדיפים להיעזר בהדרכה ותמיכה של מטפל מנוסה ומוסמך.טיפול מקצועי מומלץ מאחר והריפוי המיני עשוי לעורר מחשבות ורגשות טראומטיים.

אינך חייב להיות במערכת יחסים בכדי להתחיל בריפוי מיני. חלק מהתרגילים מיועדים לשורדים רווקים. למרות זאת, אם יש לך בן/בת זוג, עליו/ה לקבל הדרכה באשר להשלכות של התקיפה על המיניות ודרכי הטיפול, בכדי שיוכל להשתתף בצורה פעילה ומועילה בהליך הריפוי.

להלן מספר רעיונות להתחלת הטיפול:

למד/י על מיניות בריאה.

הצעד הראשון בריפוי מיני הוא ללמוד להבדיל בין מין תוקפני לבין מין בריא. אם את/ה משתמש  במילים כגון, "רע" "מלוכלך" "מפחיד" "פוגע" ו- "צפון סוד" בכדי לתאר מין, עליך להבין כי אלו הם מונחים המשמשים לתיאור "תקיפה מינית". "מיניות בריאה" היא, לעיתים, שונה בהרבה. היא מתאפיינת ע"י בחירה, הסכמה, שוויון, כבוד, יושר, אמון, בטחון, אינטימיות (קרבה) והנאה מינית.

בספרים שאת/ה קורא/ת ובסרטים שאת/ה רואה, הפחת את חשיפתך לתיאורי סקס פוגעני והגדל את חשיפתך לתיאורי מין הדדי, אחראי ושבו בני הזוג מביעים אהבה ואכפתיות האחד כלפי השני.

ראו עצכם כשונים ממה שנעשה לכם.

כולנו נולדים תמימים מינית. בשל תקיפה מינית או התנהגות מינית נלווית, את/ה עלול, בטעות,  לחשוב כי, מינית, את/ה רע/ה, סחורה פגומה, או פשוט אובייקט מיני לשימוש אחרים. הניחו לעבר מאחורכם, ותנו לעצמכם עתיד מיני בריא. אינכם מחויבים או קשורים לכינויים השליליים שהתוקף אולי כינה אתכם בהם, או לצורה בה אולי ראיתם את עצמכם כתוצאה מהתקיפה. עכשיו יש לכם ברירה, ואתם יכולים לחזק את האני האמיתי שלכם בעזרת אחרים. תוויות ישנות יעלמו כשתפסיקו להאמין בהן וכשתפסיקו לפעול בדרכים שמחזקות אותן.

הפסיקו התנהגות מינית שהינה חלק מהבעיה.

אינכם יכולים לבנות בסיס חדש למין בריא, עד שלא תפטרו מהתנהגויות מיניות שיכולות לערער את הריפוי. התנהגויות מיניות שצריכות להיעלם, כוללות בד"כ: קיום יחסי מין כשאינך רוצה בכך, מין מסוכן ולא בטוח, רומנים מחוץ לחיי הנישואין או הזוגיות, מתירנות מינית, מין אלים או משפיל, מין אובססיבי ועיסוק בפנטזיות מין אלימות או תוקפניות. אם אינכם מסוגלים לעשות זאת בעצמכם, חפשו סיוע בתוכניות 12 שלבים ו/או תוכניות תמיכה אחרות לגמילה מהתנהגויות אלו. לוקח זמן להיפטר מהרגלים ישנים וללמוד לתעל אנרגיות מיניות בדרכים שמשרתות את הגוף כמו גם את הנפש.

למדו איך להתמודד עם תגובות אוטומטיות למגע.

שורדים רבים נתקלים בתגובות אוטומטיות לא נעימות למגע או מין, כגון: זיכרונות מההתעללות, מחשבות על התוקף או תגובות משונות על משהו שבן זוג מיני עושה או אומר במהלך יחסי מין. למרות שתגובות אלו נפוצות, בלתי נמנעות, אפילו מגוננות ומהוות תוצאה של הטראומה, שנים אחרי הן יכולות להפריע להנאה מיחסי מין. אם תפתחו סבלנות והבנה כלפי תגובות אלו, תוכלו גם ללמוד לטפל בהן ביעילות.

כשאתם חווים תגובה לא רצונית למגע, עצרו ונסו להיות מודעים יותר לתגובה. לאחר מכן, הרגיעו את עצמכם פיזית, ע"י נשימות איטיות, עיסוי עצמי וטכניקות הירגעות. ברגע שיתאפשר לכם, אשרו את המציאות הנוכחית שלכם ע"י היזכרות במי אתם כעת ועל כך שיש בידכם אפשרויות רבות. כמו כן אולי תרצו לשנות את הפעילות בצורה כלשהי שתגרום לה להיות נעימה ונוחה יותר. תגובות אוטומטיות ידהו עם הזמן ככל שתהיו ערים להן יותר ותגיבו להן יותר.

למדו טכניקות מגע.

אתם יכולים להשתמש בתרגילים במגע כדי ללמוד מחדש על מגע אינטימי בטוח ורגוע. בשונה מטכניקות ריפוי מיני מסורתיות (העשויות להיות חזקות מדי בעבור שורדים), טכניקת "למידת מגע מחדש" מספקת מגוון רחב של תרגילים מהם ניתן לבחור כשתרגישו מוכנים. באפשרותכם לבצע מספר מסוים של תרגילים ללמידת מגע מחדש, בעצמכם, בעוד תרגילים אחרים דורשים בן זוג. הסברים מפורטים על התרגילים ניתן למצוא בספרי "המסע לריפוי מיני" (The Sexual Healing Journey) ובסרט הוידאו "למידת מגע מחדש"Relearning Touch בהפקתי.

תרגילים אלו עוזרים לפתח מיומנויות כגון: הרגשת רגיעה בזמן מגע, נשימה נוחה, להישאר נוכחים, תקשורת עם בן/בת זוג, הנאה, הבעת וקבלה של ביטויי אהבה באמצעות מגע פיזי. התרגילים מדורגים ונעים ברצף החל ממגע נעים, לא מיני ועד למגע חושני ומענג. בעת הצורך, ניתן לטפל בבעיות מיניות ספציפיות, כמו למשל קושי בזקפה או בהגעה לסיפוק.

באפשרותכם לתקן את הנזק שנגרם לכם בעבר. באפשרותכם להסתכל קדימה לקראת נחשול חדש של הערכה עצמית, שביעות רצון אישית, וקרבה רגשית. כשאתם דורשים מחדש את מיניותכם, אתם דורשים מחדש את עצמכם!

ביבליוגרפיה/מקורות:

Maltz, Wendy and Suzie Boss. (1998). In the garden of desire: Women's sexual fantasies as a pathway to passion and pleasure. New York: roadway Books.

Maltz, Wendy and Beverly Holman. (1987). Incest and sexuality: A guide o understanding and healing. San Francisco, CA: Josey-Bass/Lexington Books.

Maltz, Wendy. (1988). Identifying and treating the sexual repercussions of incest: A couples therapy approach. Journal of Sex & Marital Therapy 14, (2) (Summer): 142-170.

Maltz, Wendy with Steve Christiansen and Gerald Joffee. (1988 video) Partners in healing: Couples overcoming the sexual repercussions of incest. Eugene, Ore.: Independent Video Services, (800) 678-3455.

Maltz, Wendy with Steve Christiansen and Gerald Joffee. (1995 video) Relearning touch: Healing techniques for couples. Eugene, Ore.: Independent Video Services, (800) 678-3455.

Maltz, Wendy. (1992). The sexual healing journey: A guide for survivors of sexual abuse. New York: Harper Perennial.

Maltz, Wendy. (1995). The maltz hierarchy of sexual interaction. Sexual Addiction and Compulsivity 2, no. 1: 5-18.

Maltz, Wendy. (1996). Passionate hearts: The poetry of sexual love. Novato, CA: New World Library.

המאמר תורגם על ידי ג'ו מאתר זה:
http://shpm.com/articles/sex/healing.html

 


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.