מיתוסים על הטרדה מינית בעבודה

מאת: ד"ר מירה חניק

מיתוס:

הטרדה מינית היא פשוט ביטוי של משיכה מינית. אז מה אתם עושים מזה עניין?

מציאות:

הטרדה מינית אינה אלא ביטוי של תוקפנות ועוינות. זהו שימוש לרעה בכוח – באמצעות התנהגות בעלת מאפיינים מיניים גם החוק החדש למניעת הטרדה מינית רואה זאת כך.

מיתוס:

לא צריך לעשות סיפור מהטרדה מינית – זה בסך הכל נעשה בכיף ולצורך שעשוע בלבד.

מציאות:

הטרדה מינית היא סוג של התעללות. האדם החווה הטרדה מינית מילולית או פיזית חש פגיעה, ביזוי והשפלה. שימוש בהלצות, בדיחות ושעשועים מיניים היא דרך לשלוט באחרים ע"י הקנטתם או העמדתם במקומם. לכל אדם, גבר או אישה, יש זכות לכבוד ולהתחשבות ברגשותיו – בעיקר במקום העבודה או הלימודים.

מיתוס:

הטרדה מינית מתרחשת בעצם רק כאשר מתקיימת תקיפה פיזית.

מציאות:

ישנן התנהגויות פחות גלויות ובוטות המהוות הטרדה מינית בפני החוק: הערות – אגב או רמיזות בעלות אופי מיני; הפקת קולות או צלילים בעלי אופי גס או מעליב; איומים מרומזים או עקיפים לגבי מתן שירותים מיניים; וכן הצעות, הזמנות או לחצים לקיום יחסי מין המשפיעים על מצבו של הקורבן במקום העבודה – כל אלה נחשבים בעיני החוק להטרדה מינית.

מיתוס:

אפשר לדעת מראש מהו הפרופיל הטיפוסי של המטריד הפוטנציאלי.

מציאות:

מטרידים באים בכל הצורות והגוונים. אין הגדרה מיוחדת למטרידים לעומת לא-מטרידים ביחס לגיל, מקצוע, תפקיד או דרג מקצועי, מצב משפחתי או תחום ההשכלה. כל אדם, גבר או אישה, עלול להיות מטריד מיני.

מיתוס:

גברים אינם יכולים לשלוט בהתנהגותם, אם הם מעוררים מבחינה מינית.

מציאות:

גברים -כמו בני אדם אחרים – אינם חיות פרא! הם מסוגלים לשלוט במעשיהם ובתגובותיהם ולהיות אחראים למעשיהם. אדם המכיר בכך שהטרדה מינית היא מעשה בלתי רצוי ובלתי נעים לזולת, יבין כי בידו לשלוט בהתנהגותו ולכוון אותה כך שלא תפגע בכבודו ובזכויותיו של הזולת.

מיתוס:

לא כדאי "לנפח את העניין" ביחס להטרדה מינית. עדיף להתעלם ממנה והיא תיפסק.

מציאות:

באופן כללי, התנהגויות של הטרדה מינית שמתעלמים מהן – אינן נפסקות. לעיתים קרובות התעלמות נתפסת על ידי המטריד כהסכמה אילמת – ועלולה לגרום להחרפת המצב. הגישה המתאימה יותר – ברוב המקרים – היא לומר למטריד באופן ברור כי עליו להפסיק מיד את ההתנהגות הפוגעת. לרוב זה תורם להפסקת המצב. במקרה ואין שיפור במצב, כדאי להתלונן.

מיתוס:

נשים הן "ילדות גדולות". אם התנהגות מסוימת לא מוצאת חן בעיניהן – שיעזבו את העבודה.

מציאות:

המציאות הכלכלית היא כזו שנשים חייבות להתפרנס – אם משום שהן מביאות חלק ניכר מפרנסת המשפחה, ואם משום שהן מפרנסות נתמכים אחרים (ילדים, הורים, אחים). אישה הנתקלת בהטרדה מינית בעבודה, נמצאת בין הפטיש לסדן: משום שתלונה על הטרדה מינית עלולה להביא לאובדן מקום העבודה. דבר זה הוא מחוץ לחוק, ונקרא: "התנכלות"!

מיתוס:

"מה אתן עושות כזה עניין מקצת הערות או ליטופים? זה הכל בצחוק ובלי כוונת פגיעה. אתן בסך הכל
נהנות מזה!"

מציאות:

המחקר מצביע על כך שנשים המוטרדות מינית משלמות מחיר גבוה בנזק כלכלי, פסיכולוגי וגופני. תוצאות פיזיולוגיות ונפשיות של הטרדה מינית כוללות: דיכאון קליני, חוסר אונים, ירידה בביצוע העבודה, הסתגרות, השפעה שלילית על המשפחה, נדודי שינה, תשישות כרונית, בחילה ועוד תסמינים אחרים. התוצאות הכלכליות כוללות: איבוד מקור הפרנסה או הטבות הנלוות לעבודה, אובדן סיכויי הקידום, חרם חברתי ו- "אות קיין".

מיתוס:

אם מישהו הטריד אישה, זה בגלל שהיא נראית סקסית, מפתה, או שיש לה הופעה או התנהגות
פרובוקטיבית.

מציאות:

האחריות במקרה של הטרדה מינית היא על המטריד. אין כל קשר בין הופעה פיזית, התנהגות או היסטוריה מינית של הקורבן – לבין האחריות הפלילית של המטריד. מטרידים בחורים בקורבן הנראה להם "זמין", ולא על פי מראה חיצוני, התנהגות או לבוש. המניע הנפוץ להטרדה מינית הוא הפעלת כוח ועוצמה כדי להשפיל ולפגוע – ולא משיכה מינית. יחד עם זה, משיכה מינית – מקומה מחוץ למקום העבודה. מי שרוצה להימנע מתביעה פלילית – יגביל את עצמו למקומות בהם החיזור המיני הוא רצוי, מבוקש ומתאים.

מיתוס:

"החוק למניעת הטרדה מינית יגרום לכך שאי אפשר יהיה להתלוצץ עפ אף אישה. נשים ינצלו אותו כדי
לפגוע בגברים, להתנקם בהם, או לסחוט קידום או תנאי עבודה".

מציאות:

באופן תיאורטי, אפשר להשתמש בכל חוק נגד מישהו – העובדה היא שמעטים עושים זאת. וגם אם כן – תמיד ישנה אפשרות בבית משפט להוכיח זאת. הסטטיסטיקה מראה, כי שיעור תביעות שווא במקרים של תקיפה מינית הוא 2% – בדיוק אותו שיעור של תביעות שווא בנושאים אחרים (גניבה, תקיפה אלימה וכד'). נשים לא נוטות יותר מגורמים אחרים להגיש תביעה על הטרדה מינית. ההפך הוא הנכון – נשים נמנעות ברוב המקרים של הטרדה אמיתית להגיש תביעה משפטית – בגלל חוסר האמון שלהן במערכת, ובגלל הבושה הגדולה הכרוכה בכך עבורן.

*** חלק מן העובדות המובאות כאן נלקח מתוך דו"ח של "צוות המשימה" המיוחד של מדינת ניו יורק.

***** למרות שברוב המקרים הידועים נשים הן המוטרדות מינית, וגברים הם המטרידים, כל אחד – גבר או אישה – עשוי להיות מטריד או מוטרד מינית. אין לראות מן הכתוב כאילו מרומז כי רק גברים הם מטרידים ורק נשים הן מוטרדות.

מתוך אתר הדרך למעלה –
http://www.haderech.co.il/sexharas3.html


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.